Rechtstreeks van de fabrikant Gratis verzending vanaf €75,- De scherpste prijzen

Beddenkoopjes - logo

Matrassen advies

Een matras bestel je niet elke dag. Wij van Beddenkoopjes snappen dat je het lastig kan zijn om online het perfecte matras te vinden. Voldoende en relevante matrassen advies zal hier dan ook voor een groot deel aan bijdragen. Om een goede keuze te maken delen we graag onze kennis en expertise met jullie. Matrassen zijn in veel verschillende samenstellingen te vinden. Denk hierbij aan maatvoering, dikte, materiaal binnenwerk, hardheid enz. Hoe moet je kiezen en zorg je ervoor dat je niet het verkeerde matras koopt? Op deze pagina geven we matrassen advies op de belangrijkste punten waar je bij aanschaf op moet letten.

Prijs

Laat je niet gek maken door ‘koopjes’ die niet van Beddenkoopjes af komen. We slapen 1/3 van ons leven dus een goed matras is een must! Zorg dat je bewust bent van wat je koopt. Laat jezelf informeren, wij helpen daar graag bij! Een goed matras is een investering waar je jaren profijt van hebt. Je hoeft er niet teveel voor te betalen maar de kwaliteit mag in onze ogen niet lijden onder de prijs. Lees je op deze pagina goed in over de verschillen en zorg dat je niet het verkeerde matras koopt omdat de prijs aantrekkelijker is.

Afmeting

Om te beginnen gaan we kijken naar de juiste maat. Dit is heel eenvoudig. Twijfel je tussen 200cm of 210cm lang? Lees dan als volgt: ben je langer dan 180cm? Kies dan voor de lengtemaat 210. Ben je kleiner dan 180? Dan raden we aan om voor een matras van 200cm te kiezen.

Leer jezelf kennen

Om tot juiste matrassen advies te komen zijn er een aantal punten die je voor jezelf op een rij moet zetten, te beginnen met je persoonlijke kenmerken. Hieronder hebben we de belangrijkste kenmerken kort beschreven. Na de volgende aspecten voor jezelf beantwoord te hebben weet jij welk matras het beste bij jou past. 

Je gewicht

We praten er vaak niet al te graag over maar toch is het van groot belang bij het uitzoeken van een matras. Het is van belang dat je ruggenwervel recht ligt. De hardheid van het matras en je gewicht dienen daarom op elkaar afgestemd te worden. Wanneer het matras te zacht is voor je lichaamsgewicht zakt het matras in. Hierdoor ligt je ruggenwervel niet meer recht, met eventuele rugklachten tot gevolg. Kies bijvoorbeeld voor een goed pocketvering matras of een koudschuim matras. De stevigheid zorgt voor stabiliteit van de ruggenwervel.

Koud of warm

Bedenk of je het warm of koud hebt tijdens het slapen, hoe? Nou of je bijvoorbeeld bezweet wakker wordt of juist rillend van de kou. Een pocketvering matras heeft bijvoorbeeld een uitstekende ventilerende werking wat geschikt is voor een slaper die het snel warm heeft. Aan de andere kant houdt een traagschuim matras bijvoorbeeld de warmte goed vast. Wat ideaal is voor iemand die het snel en vaak koud heeft gedurende de nacht.

Fysieke klachten

Denk bij fysiek klanten bijvoorbeeld aan rugpijn. Het is zeer belangrijk dat je ruggenwervel recht ligt. Merk je dat je herhaaldelijk opstaat met een specifieke pijnlijke plek? Dat is een teken dat je matras niet bij jouw slaaphouding past. Meer advies over maatregelen tegen rugklachten lees je hier.

Allergieën

Heb je allergieën? Let goed op dat je een matras koopt met een antiallergeen tijk, deze tijk is wasbaar en hierdoor maken bacteriën geen schijn van kans. Om je alvast te helpen, bij Beddenkoopjes zijn alle matrassen antiallergeen en wasbaar!! 

Hoe slaap ik?

De manier waarop je slaapt heeft impact op het soort matras wat het beste bij jou past. Voor het juiste matrassen advies moet je in kaart hebben hoe je slaapt. Iedere manier van slapen zorgt voor specifieke drukpunten die ondersteuning nodig hebben. Het grootste belang is dat de drukpunten zodanig ondersteund worden zodat het natuurlijk aanvoelt. Met te weinig ondersteuning ‘zak je te ver door’ en met te veel ondersteuning lig je onnatuurlijk en vervelend krom.

Rugslaper

Rug slapers zijn het populairst. Door op je rug te slapen moeten de drukpunten van je lichaam zoals schouders & heupen goed ondersteund worden. Daarom adviseren wij een matras wat een goede ondersteuning biedt aan het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je ’s ochtends uitgerust en ontspannen op kan staan. Hier heb je gedurende de dag profijt van.

Zijslaper

Ook als zij slapers heb je een goede ondersteuning nodig voor je schouders. Wanneer de ondersteuning niet optimaal is ligt je wervelkolom niet meer recht in bed. Om rugklachten te beperken of te voorkomen adviseren we een matras wat extra ondersteuning geeft aan je lichaam.

Buikslaper

Op je buik slapen is het minst ideaal voor de ontspanning van je spieren, vooral voor je onderrug. Kan je het toch niet laten om lekker op je buik te gaan liggen? Voorkom dan deze mogelijke rugklachten door een wat steviger matras te kiezen dan dat geadviseerd wordt met je gewicht en lengte klasse. We adviseren je om een zone pocketvering matras te kiezen. De zones zullen je onderrug beter ondersteunen.

Nu weet je welke manier van slapen bij jou hoort en daardoor weet je ook wat voor soort matras het beste past bij jou manier van slapen. Meer matrassen advies lees je hieronder en ben je benieuwd welke matras het beste bij jou past? Bekijk dan hier onze matrassen en zorg ervoor dat je het juiste matras aanschaft waardoor je een goede nachtrust krijgt.

Goede ondergrond + goed hoofdkussen = juiste slaaphouding

Zorg ervoor dat je matras en/of topper voldoende stevigheid bieden en niet doorgezakt zijn.

Het voorbeeld van een foute slaaphouding door een te zacht matras

Zorg ervoor dat je hoofdkussen niet te dik of te dun is maar dat je hoofd recht ligt.

Een voorbeeld van een foute slaaphouding door een te hard matras

Het juiste matras en/of topmatras met het hoofdkussen zorgen voor een rechte basis.

Het voorbeeld van een goede slaaphouding door het juiste matras

Hardheid matrassen

Onderstaande tabel geeft weer welke hardheid er doorgaans geschikt is bij je lengte en gewicht. Let er wel op dat dit slechts een indicatie is. Ieder persoon heeft zijn eigen slaapwensen en kunnen dus afwijken van onderstaande tabel.
Matrix waarin zichtbaar is welke hardheid van matras past bij je gewicht

Matras materialen

Er worden verschillende soorten materialen gebruikt en ieder materiaal heeft specifieke eigenschappen. Je persoonlijke slaaphouding, mate van kou of warm tijdens het slapen, ben je allergisch, draai je veel? Allemaal zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een matras. Hieronder wordt per materiaalsoort toegelicht welke eigenschappen erbij horen en welk soort slaper hier baat bij heeft. 

Koudschuim

Koudschuim is, zoals de naam al doet vermoeden, een matras bestaande uit een vulling van schuim wat een verkoelende functie heeft. Hoe werkt deze verkoelende functie? Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor het goed ventileert en lichaamsvocht goed door laat. Daarnaast hebben koudschuim matrassen een corrigerend vermogen. Dit wil zeggen dat het materiaal uit zichzelf tegendruk levert op de punten waar druk op wordt gezet. Denk hierbij aan je heupen en schouders.

Zelfs wanneer er een afdruk van je lichaam ontstaat hoef je bij kwalitatieve koudschuim matrassen niet direct een nieuw matras aan te schaffen. De elastische eigenschap van het koudschuim zorgt ervoor dat er voldoende tegendruk wordt geleverd. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaam goed gecorrigeerd wordt en je recht blijft liggen. 

Traagschuim

De oorsprong van traagschuim is terug te herleiden naar NASA. Zij hebben traagschuim ontwikkeld om astronauten tijdens de lancering te ondersteunen. Tijdens de lancering komt er een grote druk te staan op de astronauten en het traagschuim verdeelt de druk gelijkmatig over het lichaam. Traagschuim heeft de eigenschap om zachter te worden wanneer het in contact komt met je lichaamswarmte. De warmte zorgt ervoor dat de vorm van je lichaam gevormd wordt in het matras waardoor het lijkt alsof je zweeft. Voordeel hiervan is dat je lichaam perfect ondersteund wordt.

De punten die ondersteuning nodig hebben zakken door de warmte dus dieper in het matras weg maar krijgen wel de vrijheid omdat er geen tegendruk geleverd wordt. Hierdoor wordt de bloedcirculatie niet onnodig belast. Door deze eigenschappen is het matras niet goed isolerend, wij raden dit matras dan ook af wanneer je het altijd warm hebt ik bed. 

Pocketvering

Pocketvering matrassen kennen tegenwoordig veel populariteit wat komt door de comfortabele ligging en omdat het ondersteuning biedt aan de lichaamsdelen die het nodig hebben. Denk hierbij aan de schouders en heupen. Belangrijk kenmerk van pocketvering is dat de veren individueel verpakt zijn in speciale zakjes. Dit zorgt ervoor dat alleen de veren ‘gebruikt’ worden waar daadwerkelijk druk op gezet wordt. Bij pocketvering matrassen wordt gebruik gemaakt van bepaalde comfortzones. Dit wil zeggen dat de zones waar drukpunten als je schouders en heupen contact maken met het matras een andere hardheid hebben dan de andere zones. Hierdoor kunnen deze zones dieper in het matras wegzakken waardoor je ruggenwervel weer recht ligt. 

Doordat de veren apart verpakt zijn en er dus ruimte aanwezig is door het hele matras ventileert het matras uitstekend. Ideaal wanneer je last hebt van transpiratie en het altijd warm hebt in bed. 

4 eenvoudige stappen voor het uitpakken van het nieuwe matras

Opgerold matras of topper ontvangen?

Het komt voor dat je matras of topper opgerold in folie thuis afgeleverd wordt. Bij opgerolde matrassen of toppers zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen voordat je erop kan slapen. De afbeelding aan de linkerzijde wordt bij ieder opgerold matras of topper meegeleverd. Belangrijkste punten zijn:

  • Knip de zak voorzichtig open met een schaar (geen mes)
  • Rol je matras of topper uit op je bed
  • Knip de plastic zak om je matras of topper open en verwijder het plastic
  • Laat je matras of topper 24 uur lang rusten zodat het volledig uitgezet is

Matrassen tips

  • Probeer het matras waar al een kuil in ligt niet op te vullen met een topper. De topper zal de kuil hooguit minder diep maken maar het kwaad is helaas al geschiet. Wij noemen dit uitstel van executie en adviseren dan ook te kiezen voor een nieuws matras en eventueel een passende topper. De combinatie matras en topper zorgt voor een langere levensduur.
  • Om de levensduur van je matras te verlengen (verdubbelen) adviseren wij het matras met enige regelmaat om te draaien zodat de drukpunten niet continu op dezelfde plek liggen.
  • Let bij het kopen van een matras goed op of je een matras koopt met garantie.

Voor meer matrassen advies mag je altijd contact opnemen met onze klantenservice